Jo näin tammikuussa hääpukuja valmistetaan tulevaa kesää varten. Kotkalainen juhlapalveluyrittäjä Kati Neittamo muistuttaakin, että tilauspuku kannattaa tilata 3-6 kuukautta ennen häitä.
– Pukua valitessa mietitään samalla mahdolliset muutokset, ja niihinkin on hyvä varata aikaa.
Hääpuvun ostaminen on vuokraamista yleisempää.
– Puku valitaan sillä silmällä, että saa juuri sen unelmiensa täyttymyksen. Siihen panostetaan kovasti. Tuhat euroa on hyvälaatuisen ja hyvin istuvan puvun hinta. Vuokrapukujen hinnat lähtevät parista sadasta eurosta.
Kun tuleva morsian saapuu valitsemaan hääpukua, mukana on usein ystävä, äiti tai anoppi. Makutuomarien määrä on kuitenkin syytä pitää tolkullisena.
– Jos mukana on viidentoista hengen seurue, niin ei sitä valintaa saa aikaiseksi. Äänet jakautuvat, kertoo Neittamo.
– Sen näkee morsiamen silmistä ja katseesta, kun hän löytää sen oikean puvun.
Suomessa puvut usein klassisia
Kati Neittamo palasi juuri Espanjasta, jossa hän kävi tutustumassa tämän päivän häämuotiin.
– Espanjassahan on vähän oma tyylinsä, puvuissa on paljon rimpsuhelmaa ja hörskytettä. Mutta löytyi sieltä meille pohjoismaalaisillekin sopivia pukuja.
Materiaaleista sifonki ja pitsi ovat nyt trendikkäitä. Neittamon mukaan Suomessa puvut ovat usein klassisia, eikä uusimpiin häämuotivillityksiin lähdetä mukaan noin vain. Väreistä luonnonvalkoinen eli ivory on pitänyt pintansa.
– Värinä luonnonvalkoinen on iholle armollisempi kuin vitivalkoinen. Se näyttää kuvissakin hyvältä miehen tummaa pukua vasten, Neittamo perustelee.
Myös kuninkaallisten häiden morsiuspuvut rytmittävät Neittamon mukaan häämuotia vuosia jälkeenpäinkin.
Hääpuvussa kerran vuodessa
Tänään keskiviikkona vietetään ensimmäistä kertaa ”Käytä hääpukuasi” –päivää. Eli tänään naisilla on syy pukeutua rahaa ja aikaa vaatineeseen pukuunsa. Idean takana on heinolalainen Emilia Heinonen. Kati Neittamo on ajatuksesta innoissaan.
– Sehän on kiva vaikka kotona viettää illallinen kynttilän valossa pukeutuneena hääpukuun ja nauttia tunnelmasta, hän miettii.
- Hääpukuun kiinnitytään niin, että ne päätyvät harvoin kierrätykseen. Useat puvut roikkuvat vaatehuoneessa vuosikymmenet.
Vintagemuoti innostaa rohkeampia pätkäisemään hääpuvun hippamekoksi.
– Se on hirveän iso ratkaisu. Harva raaskii hääpuvun helmaa leikata, Neittamo huomauttaa.
Henna Huuskonen
Yle Kymenlaakson työharjoittelija