Kotkan Keskuskoulun oppilaat ja henkilökunta joutuivat viime syksynä evakkoon koulun sisäilmaongelman vuoksi. Tammikuun alussa valmistunut raportti kertoo, että sisäilman epäpuhtaudet ovat lähtöisin kellarikerroksesta. Kaupunki käynnisti korjaussuunnitelman ja koulun pitäisi olla taas käytössä ensi syksynä.
Oppilaiden vanhemmille järjestettiin keskiviikkona tilaisuus, jossa heille kerrottiin raportista ja koulun tilanteesta. Osa vanhemmista ei niellyt purematta kaikkea tietoa.
– Tottakai asiantuntijat halusivat vakuuttaa meidät siitä, että asiat on tutkittu ja kaikki tullaan tekemään hyvin. Siitä huolimatta meille jäi vielä pieni epävarmuus kaihertamaan, kertovat Sari ja Esa Turunen.
– Epävarmuuteen vaikuttaa tiedotusvälineiden kautta tullut tieto siitä, että kaikki korjaukset eivät välttämättä onnistu. Nyt pitää toivoa, että sattuu kohdalle hyvänlaatuinen korjaaminen.
"Vuoden aikana seitsemän korvatulehdusta"
Turusille Keskuskoulu on tuttu. Yksi lapsista kävi sen aikoinaan, yksi käy sitä parhaillaan ja nuorimmainen on aloittamassa siellä koulun syksyllä.
– Tämä nuorimmainen on aiemmin allergisoitunut pahasti, joten mitenkään kevein sydämin emme ole häntä sinne laittamassa.
– Yksi lapsistamme kävi kyseistä koulua kolme vuotta ja hänellä oli yhden vuoden aikana seitsemän korvatulehdusta. Kun hän siirtyi lyseoon, korvatulehdukset loppuivat siihen.
Sari ja Esa Turusen mukaan poika altistui pienenä, koska he joutuivat asumaan jonkin aikaa homeasunnossa.
– Olenkin sanonut hänelle, että jos koulunkäynti ei kiinnosta, hän voi jatkaa uraa esimerkiksi homekoirana. Hän saa helposti oireita sellaisessa tilassa, missä hometta on, toteaa Sari Turunen.
Turuset pitäisivät uuden koulun rakentamista ideaalitilanteena, mutta ymmärtävät, ettei se Kotkan kaupungin taloudellisessa tilanteessa onnistu.
– Uuden koulun rakentaminen olisi mielettömän iso investointi. Ja Keskuskoulu on historiallinen ja hieno rakennus. Ei sitä varmaan lähdettäisi purkamaan.
Syyllisiä Turuset eivät välttämättä halua lähteä etsimään.
– En tiedä onko syyllisten etsiminen mitenkään hedelmällistä, toteaa Sari Turunen.
– Ajan saatossa rakennuksen vaatimia korjauksia ei vain syystä tai toisesta ole tehty. Tietysti päättäjät ovat niitä, jotka määrärahoja myöntävät, mutta asialla on myös toinen puoli. Rahojen vaatijoillakin on oma vastuunsa. Heidän pitäisi kertoa päättäjille miten tärkeästä asiasta on kysymys.
"Ymmärrän, että tunteet nousevat pintaan"
Kotkan Keskuskoulun sisäilma- ja kosteustutkimusten mukaan päärakennuksen sisäilman epäpuhtaudet ovat lähtöisin kellarikerroksesta. Kellarikerroksen ulkoseinärakenteissa ja alapohjassa on havaittu kosteutta, joka nousee maaperästä. Epäpuhtaudet nousevat ylempiin tiloihin epätiiviiden läpivientien ja rakenteiden sekä koko rakennuksen läpi kulkevan tekniikkakuilun kautta.
Tutkimuksen mukaan myös välipohjassa on epätiiveyttä, jonka vuoksi epäpuhtauksia pääsee myös eristetilan kautta sisäilmaan. Eristetilasta ei kuitenkaan löydetty kosteutta.
Piharakennuksen rakennusosien liitoskohdista kulkeutuu ilmavirtojen mukana epäpuhtauksia sisäilmaan. Joidenkin tilojen alapohjassa on myös kosteutta.
Koulun sisäilmatutkimuksen toteutti Vahanen Oy. Yrityksen edustaja Laura Hongisto oli mukana keskiviikkoisessa, oppilaiden vanhemmille järjestetyssä tilaisuudessa. Hongiston mukaan vanhemmat ovat selkeästi valveutuneita sisäilmaongelmista.
Tilaisuudessa reagoitiin paikoin hyvinkin tunteikkaasti. Se ei Hongistoa yllättänyt.
– Kun kyse on omista lapsista tai läheisistä, niin ymmärrän varsin hyvin, että tunteet nousevat pintaan.