Perhepäivähoitajien kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa Kymenlaaksossa. Perhepäivähoitajia on työttöminä Kymenlaaksossa vajaat neljäkymmentä. Aikaisemmin maakunnassa on ollut pulaa perhepäivähoitajista.
Kotkassa on vajaat 30 perhepäivähoitajaa. Kaikki perhepäivähoitajien vakanssit on täytetty, mutta kaupungilla on silti käynnissä jatkuva haku sijaisista sopivien perhepäivähoitajien saamiseksi. Kotkan ja Haminan alueella perhepäivähoitajia on työttömänä reilut parikymmentä.
Varhaiskasvatusjohtaja Maija Rikberg pitää siksi yllättävänä tietoa, että Kymenlaaksossa olisi perhepäivähoitajia työttöminä. Rikberg kertoo, että esimerkiksi Mussalossa voisi olla tarvetta lisätä perhepäivähoitopaikkoja.
Perhepäivähoitajia on siirtynyt viime vuosina paljon eläkkeelle ja kunnat ovat vähentäneet perhepäiväkotipaikkoja. Rikberg kertoo, että Kotkassa ei ole jäänyt yhtään työsuhteessa olevaa perhepäivähoitajaa työttömäksi.
Päivähoitoalueen esimies Leena Majuri kertoo, että myös hänelle tulee yllätyksenä tieto siitä, että Kymenlaaksossa olisi perhepäivähoitajia työttöminä.
- Kun meillä on ollut rekrytointeja, niihin ei ole ollut erityisen paljon hakijoita, Majuri kertoo.
Kouvolassa perhepäivähoitopaikat vähentyneet
Perhepäivähoitajia on jäänyt Kouvolassakin paljon eläkkeelle. Perhepäivähoitajia on Kouvolassa tällä hetkellä noin 80. Tämä on parikymmentä vähemmän kuin vuonna 2010.
- Onko se tarpeeksi, vaihtelee alueittain, palvelualueen esimies Asta Nikander kertoo.
Nikanderin mukaan keskustassa ja Valkealassa hoitopaikkoja on. Myllykoskella ja Inkeroisissa paikkoja sen sijaan voisi olla enemmänkin. Nikander kertoo, että melkeinpä kaikki hoitajat, jotka ovat ilmoittautuneet työttömiksi, on otettu töihin. Poikkeuksena ovat tietenkin ne alueet, joilla ei ole tarvetta perhepäivähoidolle.
Asiantuntija Sirpa Valtonen Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinopalvelusta kertookin, että yksi syy perhepäivähoitajien työttömyyteen voi olla juuri se, että osa työttömistä myös asuu alueilla, joilla ei ole tarvetta perhepäivähoidolle. Toinen syy voi Valtosen mukaan olla se, että työttömistä perhepäivähoitajista lähes puolet on yli 55-vuotiaita.
- Heistä osa voi odotella jo eläkeratkaisuja tai he eivät terveydellisistä syistä voi tehdä työtään, Valtonen kertoo.
Lapsia voidaan viedä hoitoon vaikka toiselle puolen kaupunkia
Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n aluetoimitsija Minna Isbergin mukaan kunnalla on velvollisuus tarjota perhepäivähoitopaikkaa, mutta kunnalla ei ole velvollisuutta tarjota sitä tietyltä alueelta.
- Paikka ei ole sidottu siihen, että se olisi kodin lähellä, Isberg toteaa.
Leena Majuri kertoo, että Kotkassa monet vanhemmat vievät lapsensa perhehoitopaikkaan toiselle puolelle kaupunkia.
Minna Isberg epäilee, että osa työttömyydestä selittyisi sillä, että kunnat ovat pyrkineet vähentämään perhepäivähoitopaikkoja sen jälkeen kun perhepäivähoitajat tulivat työaikalain alaisiksi vuonna 2011.
Leena Majuri kertoo, että Kotkassa on muutettu perhepäivähoitajien työaikoja jo ennen lain voimaantuloa. Kotkassa lapset eivät ole hoidossa perheissä öisin tai viikonloppuisin. Näissä tapauksissa lapset ohjataan hoitoon vuoropäivähoitoon päiväkotiin.