Venäläisasiakas palaa lappeenrantalasmarkettiin hakemaan arvonlisäveron palautusta. Invoice-kaupassa veron saa takaisin seuraavalla Suomen matkalla, kun kuitissa on tullin leima.
Suosiota kasvattava invoice houkuttelee helppoutensa ansiosta myös rikoksiin.
- Väärennös tapahtuu sillä tavalla, että kassakuitti ei käy tullissa, vaan "tullileima" tehdään jossain muualla, sanoo tulliylitarkastaja Olli Aalto Lappeenrannan rikostorjuntayksiköstä.
Väärennettyjä leimoja käytetään muun muassa silloin, kun ostokset jäävät Suomeen eivätkä päädy Venäjälle.
- Kyse on ammattimaisesta toiminnasta, sillä käytetyt leimasimet ovat jopa tullin leimoja parempia teknisesti, Olli Aalto luonnehtii.
Miljoonien eurojen verotulot jäävät saamatta
Tullin arvion mukaan invoice-kaupan väärinkäytösten takia valtiolta jää vuosittain saamatta verotuloja useiden miljoonien eurojen arvosta. suurimmat väärennökset liittyvät elektroniikan ja rakennustarvikkeiden kauppaan.
- Jos verrataan seteleitä, joissa on kymmeniä eri tunnisteita, niin niitäkin yritetään ja väärennetäänkin. Siinä mielessä invoice-lomakkeen leiman väärentäminen on paljon helpompaa, sanoo Etelä-Karjalan Osuuskaupan toimitusjohtaja Olli Vormisto.
Ilmoitus veropetoksen epäilystä tullille
Väärennöksiä paljastuu muun muassa verotarkastusten yhteydessä, jolloin tilittämättä jäänyt vero peritään kaupalta. Niinpä osa myymälöistä ilmoittaa nykyisin epäilyksistä herkästi tullille.
Suurimmissa paljastuneissa jutuissa asiakas on saanut arvonlisäveron palautusta lähes 10 000 euroa. Veropetosten todellista määrää voi kuitenkin vain arvailla.
- Se on venäläisten asiakkaiden hyvin tiedossa oleva järjestelmä, ja kaikki halukkaat pystyvät tekemään väärennöksiä, sanoo tulliylitarkastaja Olli Aalto Lappeenrannan rikostorjuntayksiköstä.
Laillisen leiman esimerkiksi Nuijamaan tullista hakee päivässä noin 1500 asiakasta.