Pyhtään Huutjärven koulun 8-luokkalaiset miettivät fysiikan tunnilla päät sauhuten, miten saada aikaan tietyssä tasapainossa oleva esine. Tuotoksia päästiin testaamaan saman tien aidossa ympäristössä, sillä ne printattiin 3D-tulostimella.
– Tässä on kiero tausta-ajatus. Jos tekee vaikka pystyssä olevan nastan, niin tulostin ei pysty tulostamaan sitä pystyasentoon. Se ei osaa levittää muovilankaa ylöspäin, kertoo matemaattisten aineiden opettaja Aki Nokka Huutjärven koulusta.
Osa oppilaista ryhtyi suunnittelemaan kelluvaa esinettä. 3D-tulostin käyttää raaka-aineenaan muovilankaa ja muovin tiheys puolestaan on lähellä veden tiheyttä.
Pyhtäällä laitetta on ihmetelty elokuusta saakka, mutta toimimaan se saatiin kunnolla vasta marraskuussa. Laitteella voi printata pieniä esineitä.
– Oppilaiden kanssa on ehditty tulostaa vasta avaimenperiä tietotekniikan kurssilla. Joulun alla on printattu myös muutama joulukoriste.
3D innostaa matematiikan opiskeluun
Nokan mielestä 3D-tulostin tuo potkua opiskeluun.
– Se on ihan uusi ulottuvuus, kun voi oikeasti tehdä jonkun esineen. Jonkun Eiffel-tornin pienoismallin kun printtaa, niin onhan se eri asia kuin näyttää valokuva.
Nokka uskoo, että laitteen laajamittaisempi hyödyntäminen perusopetuksessa voisi kääntää Suomen Pisa-menestyksen taas nousuun.
– Oppilaat ovat aika kärsimättömiä. Jos he eivät opi heti, he luovuttavat. On selvää, että 3D-tulostus innostaa oppilaita matematiikan, fysiikan ja kemian opiskeluun. Ei tarvitse olla kuin harppi jolla pääsee piirtämään, ja oppilaat innostuvat ihan eri tavalla.
Jatkossa 3D-tulostusta pyritään hyödyntämään kemian tunnilla molekyylien havainnollistamisessa.
– Molekyylejä on tehty aikaisemmin pahvipalloista ja tulitikuista. Nyt voisi kokeilla, miten muovi taipuu sellaiseen.
Logon päällä kananjalka
Myös oppilaiden mielestä uusi tulostin on hyödyllinen.
– Sitä voisi käyttää muissakin aineissa hyväksi, se tekee opiskelusta paljon mielenkiintoisempaa. On helpompi oppia, sanoo 8-luokkalainen Milla Stenberg Huutjärven koulusta.
Fysiikan tunnilla annettu tehtävä oli oppilaiden mielestä hauska.
– Meidän esine on logo, jonka päällä on kananjalka. Kun esineen piti pysyä hyvin pystyssä tai huonosti pystyssä, niin tässä toteutuvat molemmat esineen asennosta riippuen, Petra Luukkainen kertoo.