Kenenpä hermo ei kiristäisi kymmenien metrien kassajonossa. Pitäisi hakea lapsi päiväkodista, laittaa ruokaa, hoitaa pari työasiaa ja paketoida joululahjoja. Kun jonossa kiukkuaa useampikin turhautunut tenava ja kaukana kassalla siintävä mummo on unohtanut punnita hedelmät, pinna napsahtaa kevyesti poikki.
Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimusprofessorin Raija Järvisen ensimmäinen ohje on välttää ruuhkapäiviä.
– Meillä on sekä vuodenkiertoon että viikonpäiviin liittyviä ruuhkapäiviä. Perjantai on vilkkain kauppapäivä, eivätkä torstai ja lauantai jää siitä paljon jälkeen. Alkuviikolla on hiljaisempaa, Järvinen toteaa.
Erään tutkimushankkeen mukaan kassoille tulee ruuhkaa, koska asiakas menee mieluummin lähimmälle kassalle jonon pituudesta riippumatta.
– kaikki eivät vaivaudu siirtymään kauempana oleville vapaille kassoille vaan menevät sille kassalle, joka on lähimpänä kun oma ostoskierros päättyy.
Muille tilaa ja jonot suoriksi
Osa asiakkaista tarvitsee myös enemmän aikaa. Pikakassoille tarvittaisiin vastapeluri.
– Voisi olla hitaampia kassoja, joilla esimerkiksi iäkkäämmät ihmiset voisivat asioida rauhassa asioida. Kun joku huohottaa niskaan, niin siitä voi hätääntyä ja se voi viedä vielä enemmän aikaa, kun alkaa mennä tavarat sekaisin.
Jonotus voi muuttua sujuvammaksi hyvinkin pienillä toimilla kuten antamalla toisille tilaa.
– Monen mielestä kassalla on niin ahdasta, että siinä on vaikea toimia fiksusti ja nopeasti. Suomalaisia on joskus syytetty siitä, että emme jonota asiallisesti. Jonoissa etuillaan ja ollaan ennemmin rykelmässä kuin jonossa.
Ajanvaraus on rankkaa puuhaa
Päivittäistavarakaupan ulkopuolella Suomi on muuttumassa ajanvarausyhteiskunnaksi, jossa lähes kaikkialle voi päästä ilman pidempää odottelua. Esimerkiksi pankissa sai takavuosina kulumaan paljonkin aikaa.
– 90-luvulla pankeista vähennettiin väkeä aika paljon, minkä seurauksena ihmiset jonottivat pankkiluukuille. Pankkeja kritisoitiin paljon siitä, että asiakkaalla meni koko ruokatunti pankkijonossa. Sen jälkeen on siirrytty paljon verkkopankkiin ja muutettu toimintatapoja niin, että pankkitapaamiseen varataan usein aika.
Kritiikkiä ajanvarauksista on saanut esimerkiksi poliisilaitosten toiminta passinhakumenettelyssä. Ilman ajanvarausta jonotusaikoja ei pahemmin ole.
Joulunalusaika on jonotuksen ja kassaruuhkien kulta-aikaa. Valitettavasti ajanvaraussysteemi ei suosi päivittäistavarakauppaa.
– Sitä voisi kokeilla vaikkapa kodinkone- tai huonekaluliikkeissä. Tavalliseen ruokakauppaan ja päivittäistavarakauppaan sitä on vaikea kuvitella. Kuluttajat arvostavat sitä, että voi piipahtaa nopeasti ja joustavasti jossakin ilman ajanvarausta. On aika raskasta varata joka paikkaan erikseen aika.